14. pro 2014.

Slani posni kolač ruža

Slani posni kolač






Potrebno je:

  • 500 g brašna (400 g glatkog + 100 g oštrog )
  • 20 g svežeg kvasca
  • 250 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 2 male kašike soli
  • 1 mala kašika šećera
  • 100 g margarina
  • kalup promera 20 cm
Priprema:





  • Kvasac usitniti, dodati malo šećera, brasna i preliti s 1 dl tople vode, prekriti
  • brašno pomešati, dodati so, ulje, nadošli kvasac, ostatak tople vode i umesiti  kao svako dizano testo
  • kada se testo lepo umesilo i nije lepljivo podeliti na dva dela 
  •  svaki deo još podeliti na osam malih jufki 
  • svaku jufku razvaljati i kalupom (8 cm) vaditi 2  kruga (ostatke ostavljati sa strane i premesiti )
  • na jedan krug naribati malo margarina, prekriti drugim krugom, valjkom još malo razvaljati i urolati 
  • urolane krugove ređati u kalup koji je namazan margarinom i posipan brašnom
  • poređano testo prekriti pamučnom salvetom i ostaviti na toplo mesto oko 1 h da se udvostruči
  • rernu zagrejati na 200 °C stepeni
  • nadošli kolač  premazati uljem i vodom (2:1)
  • peći kolač 15 minuta a zatim temperaturu smanjiti na 180 °C  i nastaviti  još peći oko 20 min
  • pred kraj pečenja izvaditi kolač iz rerne još jednom premazati uljem i vodom ali sada dodati malo šećera, vratiti  u rernu 
  • ispečeni kolač još malo ostaviti u kalupu a zatim izručiti na pamučnu salvetu, umotati i ostaviti da se ohladi pre rezanja


Slani posni kolač




Nema komentara:

Objavi komentar

Hvala što ste posetili ovaj blog !